Vitamíny hrají klíčovou roli ve vašem zdraví. Co všechno o vitamínech víte, jaké druhy existují a jak se dělí? V Herbavia jsme si pro vás připravili stručného průvodce, který vám poskytne základní přehled o dělení vitamínů a jejich funkcích.
V článku se dozvíte:
Proč jsou vitamíny důležité?
Vitamíny jsou organické látky, které působí jako koenzymy (nebílkovinné části enzymů) a jsou důležitou součástí buněčných chemických reakcí. Neposkytují však energii tak jako sacharidy. Zároveň nejsou stavebními kameny jako aminokyseliny nebo tuky.
Vitamíny musí být získávány ze stravy nebo ze syntetického zdroje. Z tohoto důvodu se vitaminy nazývají esenciální živiny.
Vitamíny se od ostatních biologických sloučenin liší také tím, že k naplnění jejich funkcí je zapotřebí relativně malé množství. Obecně jsou tyto funkce katalytické nebo regulační povahy a usnadňují nebo řídí životně důležité chemické reakce v tělesných buňkách.
💡 Víte, že: V roce 1912⁵ biochemik Casimir Funk ve výzkumné publikaci jako první použil termín „vitamín“, který byl přijat lékařskou komunitou, a který je odvozen od slova „vita“, což znamená život. Slovo „amin“ označuje dusíkatou látku nezbytnou pro život.
Základní dělení vitamínů
Vitamíny se dělí do dvou hlavních skupin na základě jejich rozpustnosti:
- Vitamíny rozpustné v tucích: Tyto vitamíny se mohou ukládat v tělesných tukových zásobách a v játrech, což umožňuje jejich postupné uvolňování do oběhu. Patří sem vitamíny A, D, E a K.
- Vitamíny rozpustné ve vodě: Nejsou schopny se dlouhodobě ukládat v organismu. Přebytek těchto vitamínů je vylučován močí, což znamená, že je nutné jejich pravidelné doplňování. Mezi vitamíny této skupiny patří vitamín C a vitamíny skupiny B. Tělo potřebuje vitamíny rozpustné ve vodě v častých a malých dávkách.
Jedním z hlavních rozdílů mezi vitamíny rozpustnými ve vodě a v tucích je způsob jejich vstřebávání v těle. Vitamíny rozpustné ve vodě se vstřebávají přímo z tenkého střeva do krevního oběhu.
Vitamíny rozpustné v tucích se nejprve spolu s mastnými kyselinami zabudují do chylomikronů a lymfatickým systémem se dostanou do krevního oběhu a poté do jater. Protože se vitamíny rozpustné v tucích vstřebávají spolu s tukem ve stravě, může se stát, že v případě, že jídlo obsahuje velmi málo tuku, je vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích v tomto jídle zhoršeno.
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitamíny rozpustné v tucích hrají klíčovou roli ve fungování různých tělesných systémů. Následující tabulka shrnuje funkce vitamínů rozpustných v tucích a přírodní zdroje, ze kterých je můžete čerpat.
Vitamín |
Funkce¹ |
Přírodní zdroje¹ |
Vitamín A (retinol)* *prekurzor beta karoten |
Zajištění správné funkce zrakového aparátu, imunitního systému a buněčné diferenciace. |
Játra, mléčné výrobky, vajíčka a oranžová zelenina, jako je mrkev. |
Zajištění normální vstřebávání vápníku a fosforu, což má zásadní význam pro udržení zdraví kostí. |
Rybí tuk, vejce. |
|
Vitamín E (tokoferol) |
Antioxidant, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. |
Rostlinné oleje, ořechy a semena. |
Vitamín K |
Potřebný pro správnou srážlivost krve a pro metabolismus kostí. |
Zelené listové zeleniny, jako je špenát a brokolice. |
Vitamíny rozpustné ve vodě
Detailní informace o vitamínech rozpustných ve vodě vám nabízí následující tabulka.
Vitamín |
Funkce¹ |
Přírodní zdroje¹ |
Vitamín B1 (thiamin) |
Podílí se na metabolismu sacharidů a přeměně glukózy na energii. Pomáhá při správné funkci nervového systému, svalů a srdce. |
Celozrnné obiloviny (např. oves, pšenice, ječmen), luštěniny (čočka, fazole), ořechy a semínka (slunečnicová semínka, mandle), vepřové maso. |
Vitamín B2 (riboflavin) |
Působí jako antioxidant, protože se podílí na regeneraci glutationu, který chrání buňky před poškozením. Přispívá k udržení zdravé kůže, sliznic a zraku. |
Mléko a mléčné výrobky (sýr, jogurt), vejce, játra, mandle, listová zelenina, houby. |
Vitamín B3 (niacin) |
Pomáhá udržovat zdravou kůži a podporuje normální funkci nervového systému. |
Kuřecí a krůtí maso, ryby (tuňák, losos), celozrnné obiloviny, arašídy, houby, hovězí maso. |
Vitamín B5 (kyselina pantothenová) |
Přispívá k tvorbě hormonů a neurotransmiterů, jako je acetylcholin. Pomáhá také při syntéze steroidních hormonů a cholesterolu. |
Kuřecí a hovězí maso, vejce, avokádo, brokolice, slunečnicová semínka, houby. |
Vitamín B6 (pyridoxin) |
Hraje klíčovou roli při udržování normální funkce nervového systému a imunity. Navíc pomáhá při regulaci hormonální aktivity a je nezbytný pro tvorbu červených krvinek. |
Kuřecí maso, banány, brambory, cizrna, losos a tuňák, zelená listová zelenina. |
Vitamín B7 (biotin) |
Podporuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Je důležitý pro syntézu mastných kyselin a účastní se metabolismu glukózy. |
Vejce (žloutek), ořechy a semínka (vlašské ořechy, mandle), sójové boby a sójové výrobky, játra, avokádo, květák. |
Pro správný vývoj plodu a pro udržení zdravé tvorby krve. |
Zelená listová zelenina, cizrna a čočka, brokolice, pomeranče, avokádo, celozrnné obiloviny. |
|
Podporuje správnou činnost imunitního a nervového systému. Navíc má pozitivní vliv na celkovou vitalitu a výkon. |
Maso (hovězí, vepřové), ryby (losos, treska), vejce, mléko a mléčné výrobky, játra. |
|
Napomáhá k běžné tvorbě kolagenu, funkci imunitního systému, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a funkci nervového systému. |
Citrusové plody, jahody, kiwi, paprika, brokolice, růžičková kapusta. |
📖 Společně s vitamíny jsou pro tělo stejně důležité i minerály. Víte o nich vše důležité? Přečtěte si Herbavia průvodce minerály.
Nyní už víte, že se vitamíny dělí na rozpustné v tucích a na rozpustné ve vodě. Jaké jsou jejich funkce a kde je čerpat z přírodních zdrojů. Pokud chcete vitamíny doplnit i prostřednictvím doplňků stravy, podívejte se na náš široký sortiment vitamínů v Herbavia.
Vyzkoušejte vitamíny od Herbavia
Zdroje: