Chcete si dopřát zdravý a chutný oběd, který vás nabije energií a zároveň podpoří vaše zdraví? Pak by vás mohla nadchnout středomořská dieta. V tomto článku najdete recepty na středomořské obědy, které jsou nejen plné vitamínů a minerálů, ale také nesmírně chutné a snadné na přípravu.
V článku se dozvíte:
Jak si sestavit středomořský oběd?
Středomořská strava je hlavně o hojnosti — spoustě chutných a čerstvých potravin, které prospívají zdraví. Není to přísná dieta s omezeními, počítáním kalorií nebo pocity odříkání. Naopak! Jde o vyvážený a udržitelný způsob stravování, který si můžete přizpůsobit svým potřebám a dlouhodobě si ho užívat.
Základem středomořské diety je rostlinná strava doplněná o zdravé tuky, ryby, mořské plody a libové maso. Při sestavování jídelníčku se zaměřte na tyto hlavní zásady.
- Kombinujte čerstvé sezónní suroviny.
- Používejte olivový olej jako hlavní zdroj tuku.
- Zařaďte ryby a mořské plody alespoň dvakrát týdně.
- Jezte hodně ovoce, zeleniny a luštěnin.
- Omezte konzumaci červeného masa.
- Dochucujte jídla bylinkami a kořením místo soli.
📖 Chcete se dozvědět více o středomořské stravě a jejích benefitech? Přečtěte si podrobný článek plný užitečných tipů a návodů, jak s tímto stravováním začít.
7 receptů na oběd podle středomořské diety
Podívejte se na 7 lahodných obědů, které vás nejen zasytí, ale i nabijí energií.
Jednoduchý těstovinový salát
Suroviny:
- 85 g těstovin (například penne),
- ½ citronu (nastrouhaná kůra a šťáva),
- ¼ červené cibule (jemně nasekané),
- ½ lžíce olivového oleje,
- ¼ salátové okurky (oloupané a nakrájené na kostičky),
- 100 g cherry rajčat na čtvrtiny,
- 15 g čerstvé bazalky (nahrubo nasekané),
- 60 g fety (rozdrobené),
- hrst černých oliv bez pecek,
- mořská sůl,
- čerstvě mletý černý pepř.²
Postup:
- Těstoviny uvařte v hrnci s vroucí osolenou vodou podle návodu na obalu.
- V misce smíchejte dresink — citronovou kůru a šťávu, červenou cibuli, olej a velké množství pepře.
- Těstoviny slijte v cedníku a pod studenou vodou je nechte vychladnout.
- Do těstovin vmíchejte dresink, okurku, rajčata, bazalku, fetu a olivy.
Jednoduchý těstovinový salát | Zdroj: bbc.co
Falafel se zeleninovým salátem
Suroviny:
Na falafel
- 400 g plechovky cizrny,
- 2 jarní cibulky (nakrájené nadrobno),
- 1 lžička mletého kmínu,
- kůra z 1 citronu,
- 4 lžičky olivového oleje,
- 2 lžičky hladké mouky,
- ½ lžičky soli,
- čerstvě mletý černý pepř.
Na salát
- 2 rajčata (nakrájená nahrubo),
- 1 ledový salát (listy natrhané),
- 3 lžíce olivového oleje,
- šťáva z 1 citronu,
- ½ salátové okurky (oloupané a nakrájené na tenké plátky).
K podávání
- 4 pitta chleby,
- obyčejný jogurt,
- chilli omáčka,
- hummus.³
Postup:
- Cizrnu dejte do hrnce a rozmačkejte ji šťouchadlem na brambory na co nejhladší kaši.
- Přidejte jarní cibulku, kmín, citronovou kůru, mouku a sůl. Dochuťte černým pepřem a dobře promíchejte lžící.
- Rukama vytvarujte ze směsi osm stejně velkých kuliček a mírně je zploštěte.
- Do pánve na mírném plamenu přidejte 2 lžičky oleje. Přidejte falafel a opékejte 4 minuty. Obraťte na druhou stranu a přidejte na pánev další 2 lžičky oleje. Smažte další 3—4 minuty, nebo dokud nejsou z obou stran zlatavě hnědé a křupavé.
- Mezitím dejte do velké mísy okurku, rajče a salát. Do malé misky vymačkejte šťávu z poloviny citronu, přidejte špetku soli a pepře a vidličkou spolu s olivovým olejem vyšlehejte zálivku. Nalijte na salát a dobře promíchejte.
- Pitta chleby lehce opečte a pak je opatrně rozřízněte podél jedné strany ostrým nožem.
- Až budete chleby pitta servírovat, naaranžujte do nich trochu salátu, navrch dejte falafely a přidejte vymačkanou šťávu ze zbývající poloviny citronu. Přidejte lžíci jogurtu, chilli omáčky nebo hummusu a podávejte se zbylým salátem.
Falafel se zeleninovým salátem v pitta chlebu | Zdroj: bbc.co
Marocká polévka Harira
Suroviny:
- 1 velká cibule,
- 1/2 svazku koriandru,
- 1/2 svazku petrželky,
- 1 řapíkatý celer (hrubě nakrájený),
- 4 rajčata (zbavená slupky),
- 1/2 šálku suché zelené čočky,
- 1 lžička soli,
- 1 lžička mletého pepře,
- 1 lžička kurkumy,
- 1/2 lžičky zázvoru,
- 1/2 kostky zeleninového bujonu,
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje,
- 4 lžíce rajčatového protlaku,
- 1 šálek vařené (konzervované) cizrny,
- 1/2 šálku tenkých polévkových nudlí,
- 2 lžíce polohrubé mouky.⁴
Postup:
- Do mixéru nebo kuchyňského robota přidejte cibuli, polovinu koriandru, polovinu petržele, celer a rajčata. Rozmixujte do hladka.
- Do velkého hrnce na polévku přidejte rozmixovanou zeleninu a 2 šálky vody. Přiveďte k varu na silném ohni a poté přidejte čočku, sůl, pepř, kurkumu, zázvor, kostku bujonu, olivový olej a rajčatový protlak. Znovu přiveďte k varu a poté vařte na mírném varu 10 minut.
- Po 10 minutách přidejte cizrnu, nudle a 4 hrnky vody. Přiveďte k varu a vařte 5 minut, zatímco připravujete směs mouky a vody.
- V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte 1/4 šálku mouky a 1/4 šálku vody, dokud nebude směs hladká. Pomalu ji vmíchejte do polévky a vařte dalších 5 minut.
- Přidáte zbytek nasekaných bylinek, pár minut podusíte. Na závěr přidejte sůl a pepř podle chuti.
Marocká polévka Harira | Zdroj: istockphoto.com
Řecký salát s lososem
Suroviny:
Na lososa
- 1 filet z lososa (nakrájený na 4 stejné kusy),
- sůl a černý pepř,
- 1/2 lžičky sušeného oregana.
Na salát
- 250 g římského salátu (nakrájeného),
- 310 g cherry rajčat,
- 1 paprika (nakrájená na kolečka),
- 1 salátová okurka (nakrájená na kolečka),
- 2 šalotky (nakrájené na plátky),
- olivy,
- sýr feta.
Na citronovo-mátový vinaigrette
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje,
- 2 velké citrony,
- 2 stroužky česneku (nasekané nahrubo),
- 20 až 30 čerstvých lístků máty (asi 7 g),
- 1 lžička sušeného oregana,
- 1/2 lžičky sladké papriky.⁵
Postup:
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Lososa z obou stran osušte a dochuťte solí, pepřem a sušeným oreganem. Rozložte na lehce olejem vymazaný plech a potřete vršek extra panenským olivovým olejem.
- Lososa pečte ve vyhřáté troubě 8—12 minut, dokud nebude hotový.
- Mezitím si připravte salát. Do velké salátové mísy přidejte salát, rajčata, papriky, okurky, šalotky a olivy.
- Do kuchyňského robota přidejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, čerstvou mátu, oregano a papriku. Přidejte špetku soli a černého pepře. Mixujte, dokud se dobře nespojí.
- Salát přelijte asi 1/2 vinaigrette. Nyní navrch přidejte bloky sýra feta.
- Salát přendejte do servírovací misky a položte do ní 1 filet lososa. Lososa pokapejte zbylým vinaigrettem.
Řecký salát s lososem | Zdroj: healthygffamily.com
Pečené kuře se zeleninou
Suroviny:
- 1 celé kuře,
- sůl,
- 1,5 lžičky nového koření,
- 1,5 lžičky česnekového prášku,
- 1/2 lžičky sladké papriky,
- 1/2 lžičky černého pepře,
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku,
- extra panenský olivový olej,
- 8 velkých rajčat,
- 1 velká cibule (nakrájená na čtvrtky),
- hrst zelených oliv.⁶
Postup:
- Celé kuře položte na prkénko páteří směrem k vám. Odstraňte páteř, pak otočte drůbež a odstraňte konce křídel.
- Kuře osolte z obou stran a nechte v lednici pár hodin nebo přes noc vychladit.
- Hodinu předtím, než plánujete kuře upéct, ho vyndejte z lednice a nechte ho při pokojové teplotě.
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- V malé misce smíchejte koření. Následně kuře z obou stran okořeňte. Vytáhněte kůži nahoru a naneste trochu směsi koření také pod ni.
- Do pánve přidejte jen tolik extra panenského olivového oleje, abyste pokryli dno. Zahřejte na středně vysokou teplotu. Opékejte kuře 6—8 minut, pak ho otočte a opékejte na druhé straně dalších 5 minut.
- Pokud opékáte kuře v litinové pánvi můžete ho dát rovnou do trouby. Jinak ho raději přendejte do pekáče.
- Pečte 50—65 minut, dokud kuře nezhnědne a není hotové.
- Zhruba 20 minut před vytažením kuřete z trouby přidejte zeleninu, pokapejte olivovým olejem a osolte. Po dokončení přidejte k zelenině hrst oliv.
Pečené kuře se zeleninou | Zdroj: themediterraneandish.com
Řecké krůtí burgery s tzatziki
Suroviny:
Na krůtí burgery
- 500 g mletého krůtího masa,
- ¾ šálku strouhanky,
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje,
- 1 cibule (nasekaná),
- 2 stroužky česneku (nasekané),
- 1 vejce,
- ½ šálku nasekané čerstvé petrželky,
- ½ lžičky sušeného oregana,
- ¼ lžičky vloček červeného pepře,
- sůl,
- čerstvě mletý černý pepř.
Na tzatziki
- 1 hrnek řeckého jogurtu,
- ½ salátové okurky (nakrájené na kostičky),
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje,
- 2 lžíce citronové šťávy,
- špetka sušeného česneku,
- sůl a čerstvě mletý černý pepř,
- ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky.
Na servírování
- 4 celozrnné hamburgerové housky,
- ½ červené cibule (nakrájené na plátky),
- listy římského salátu,
- 2 rajčata (nakrájená na plátky).⁷
Postup:
- V malé pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a vařte do měkka (3—4 minuty). Přidejte česnek a restujte ještě 1 minutu. Nechte stranou vychladnout na pokojovou teplotu.
- Ve střední misce smíchejte vychladlou cibulovou směs s vejcem, petrželkou, oreganem, vločkami červené papriky a mletým krůtím masem. Přidejte strouhanku, dochuťte solí a pepřem a míchejte, dokud se nespojí.
- Předehřejte troubu na 190 °C. Z masové směsi vytvarujte čtyři stejně velké placičky. Rozpalte velkou pánev vhodnou do trouby na středně vysokou teplotu a dostatečně ji pokapejte olejem.
- Umístěte krůtí burgery na pánev a opékejte je z každé strany, dokud nezhnědnou (4—5 minut). Přeneste pánev do trouby a pečte, dokud nejsou hamburgery zcela propečené (15—17 minut).
- Přichází čas na tzatziki. Ve střední misce smíchejte jogurt s okurkou, olivovým olejem, citronovou šťávou a sušeným česnekem, aby se spojily. Dochuťte solí a pepřem a poté vmíchejte petrželku.
- Krůtí burger položte na spodní polovinu housky a pak na každý dejte asi ¼ šálku tzatziki, dva listy salátu, dva plátky rajčat a horní polovinu housky.
Řecké krůtí burgery s tzatziki | Zdroj: reciperunner.com
Plněný lilek
Suroviny:
- 2 střední lilky,
- 3 lžíce olivového oleje,
- 1 červená cibule (nakrájená na kostičky),
- 2 stroužky česneku (nasekané),
- 1 balení žampionů (nakrájených na čtvrtky),
- 2 šálky natrhané kapusty,
- 2 šálky vařené quinoy,
- 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu,
- kůra a šťáva z 1 citronu (plus další kolečka citronu pro podávání),
- sůl,
- čerstvě mletý černý pepř,
- ½ hrnku obyčejného řeckého jogurtu,
- 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky (na ozdobu).⁸
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte pečícím papírem.
- Lžící vydlabejte třetinu dužiny uvnitř lilku. Vnitřek každé poloviny lilku potřete olivovým olejem a přeneste na připravený plech.
- Přidejte 1 lžíci olivového oleje do velké pánve a zahřívejte na středním plamenu. Přidejte cibuli a smažte do měkka. Následně přidejte česnek.
- K cibuli a česneku vmíchejte houby a vařte, dokud nezměknou (4—5 minut).
- Přimíchejte kapustu a quinou a vařte(2—3 minuty). Směs dochuťte tymiánem, citronovou kůrou a šťávou, solí a pepřem.
- Náplň dejte do připravených lilků a pečte v troubě, dokud lilky nezměknou (17—20 minut). Nechte 5 minut vychladnout.
- Lilek ihned podávejte, ozdobený petrželkou a doplněný jogurtem a dalšími kolečky citronu.
Plněný lilek | Zdroj: thecozyapron.com
📖 Objevte lahodné recepty na snídani podle středomořské stravy, které vás zasytí a dodají energii na celé dopoledne.
Středomořská dieta není jen o jídle, je to životní styl. S čerstvými, sezónními ingrediencemi a jednoduchými recepty si můžete vychutnat zdravé a chutné obědy každý den. Ať už jste kulinářský nadšenec nebo hledáte jen rychlé a zdravé jídlo, středomořská strava má co nabídnout.
Doplňte vitamíny a minerály s Herbavia
Zdroje:
- Themediterraneandish – Středomořská dieta: Stravovací plán pro začátečníky
- BBC – Jednoduchý těstovinový salát
- BBC – Falafel
- Mediterraneanliving – Marocká polévka Harira
- Themediterraneandish – Řecký salát s lososem
- Themediterraneandish – Pečené kuře se zeleninou
- Purewow – Řecké krůtí burgery s omáčkou Tzatziki
- Purewow – Plněný lilek