Bylinné extrakty: Poměry extraktů, výhody a další tipy

Bylinné extrakty jsou stále oblíbenějším způsobem jak využívat tradiční účinky bylin v koncentrované formě. Aby však bylinné extrakty dosáhly maximální účinnosti a spolehlivosti, je nezbytné, aby byly správně standardizovány. Co to ale znamená a jaké výhody to přináší? Vše se dozvíte v následujícím článku. 

 

V článku se dozvíte:
  • O bylinných extraktech a jejich rozdělení
  • Co znamená poměr bylinných extraktů 10:1, 20:1 a další
  • Výhody standardizovaných bylinných extraktů
  • Tipy na nejčastěji používané bylinné extrakty

 

Bylinné extrakty a jejich rozdělení

 

Bylinné extrakty jsou koncentrované formy bylin. Jsou vytvořeny extrakcí specifických složek bylin, které mají léčivé účinky, a to pomocí rozpouštědel, obvykle vody nebo alkoholu. Tento proces umožňuje získat vysokou koncentraci bioaktivních látek, což znamená, že uživatelé mohou užívat menší dávky než v případě sušených bylin nebo čajů.

 

💡Extrakce se provádí ze surového rostlinného materiálu za účelem izolace zajímavých sloučenin a poskytnutí těchto účinných látek v měřitelném, vědecky ověřeném množství.

 

Rozdělují se na standardizované a nestandardizované. Standardizované extrakty obsahují v každé šarži garantované stanovené množství konkrétní složky. Zatímco u nestandardizovaných neexistuje garance určitého množství účinné látky v každé dávce, takže účinnost může kolísat.

 

Extrakty se mohou prodávat jako tinktury, kapsle nebo ve formě prášku. Také se používají jako hlavní součást alternativní medicíny v ájurvédě i homeopatii.

 

Co znamená poměr bylinných extraktů 10:1, 20:1 a další?

 

Poměry bylinných extraktů jako je například 10:1 označují, kolik surové rostlinné hmoty bylo použito k vytvoření určitého množství extraktu. Poměr 10:1 znamená, že na každý gram extraktu bylo použito 10 gramů⁴ suroviny. Čím vyšší poměr, tím více rostlinného materiálu bylo potřeba k vytvoření daného množství extraktu, což také znamená vyšší koncentraci aktivních složek.

 

Výhodou vyšších poměrů je, že můžete získat více bioaktivních látek v menší dávce, což může zlepšit účinnost přípravku. Vysoké koncentrace jsou však zároveň výzvou pro výrobce, kteří musí zajistit, že extrakt bude stabilní a nebude ztrácet své léčivé vlastnosti během výroby a skladování.

 

Výhody standardizovaných bylinných extraktů

 

Standardizované bylinné extrakty nabízejí řadu výhod, které je činí atraktivními nejen pro spotřebitele, ale i pro vědecké zkoumání a klinické použití:

 

  • Konzistence a kvalita — Díky standardizaci mají bylinné extrakty konzistentní množství účinných látek, což zajišťuje, že každá dávka bude mít stejný účinek. To je důležité zejména u produktů, kde je potřeba dosáhnout přesné dávky pro terapeutický efekt.
  • Větší účinnost — Standardizované extrakty mají často vyšší koncentraci bioaktivních složek, což znamená, že menší dávka může mít silnější účinky. To je nejen pohodlné, ale také šetrnější pro organismus, který nemusí zpracovávat nadbytečné látky.
  • Lepší kontrola kvality — Standardizace umožňuje výrobcům přesně sledovat kvalitu produktu a zaručit, že extrakty neobsahují kontaminanty nebo nežádoucí látky. Spotřebitelé tak mohou mít větší jistotu ohledně bezpečnosti a účinnosti produktu.

 

Tipy na nejčastěji používané bylinné extrakty

 

Mezi nejčastěji používané patří následujících 6 bylinných extraktů.

 

  1. Ashwagandha: Známá svými adaptogenními vlastnostmi, které pomáhají tělu vyrovnat se se stresem. 
  2. Ženšen: Ženšen se používá pro zlepšení energie, posílení imunitního systému a zvýšení fyzické i mentální výkonnosti.
  3. Kurkuma: Kurkuma je známá svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Standardizace kurkuminu, kořene kurkumy, působí protizánětlivě a podporuje imunitu.
  4. Zelený čaj: Extrakt ze zeleného čaje je bohatý na antioxidanty a podporuje správnou funkci metabolismu.
  5. Borůvky: Po odstranění vody z borůvek však sušené plody obsahují přibližně jen 0,25 %⁴ antokyanidinů. Vhodné pro normální činnost cévní soustavy a na těžké nohy.
  6. Zázvor: Účinnými látkami zázvoru jsou gingeroly. Zázvor podporuje správnou funkci imunitního systému.

 

📖 Pro podporu zdraví můžete využít i vitamíny a minerály. Víte o nich nejdůležitější informace? Pomohou vám s tím naši průvodci. 

 

Bylinné extrakty vám poskytují řadu výhod, od konzistentního množství účinných látek až po lepší účinnost a vyšší bezpečnost. V Herbavia pro vás máme standardizované i nestandardizované extrakty na podporu vitality, duševního zdraví, normální funkci reprodukčního systému a mnoho dalších. 

 

Chci si prohlédnout bylinné extrakty od Herbavia



Zdroje:

  1. Pharmatutor — Bilinné extrakty
  2. Herb-pharm — Co je bylinný extrakt?
  3. Tga.gov — Pokyny k ekvivalenci bylinných extraktů v doplňkových léčivech
  4. Oxfordvitality — Bylinné extrakty
  5. Supplementplace — Doplňkové extrakty: Co znamenají?
  6. Mindnutrition — Průvodce pochopením poměrů extraktů v doplňcích