Středomořská dieta není žádnou drastickou hladovkou, ale jde o pestrou paletu chutí, čerstvé suroviny a zdravé tuky, a prokazatelně přináší nespočet benefitů. Od podpory kardiovaskulárního zdraví a prodloužení života až po efektivní a udržitelné hubnutí. Pokud vás láká tento zdravý životní styl, jste zvědaví na konkrétní pokrmy a hledáte inspiraci, určitě se podívejte na následující recepty k večeři podle středomořské diety.
V článku se dozvíte:
Proč si dávat večeři podle středomořské diety?
Pro večeře je středomořská dieta ideální díky své lehkosti a stravitelnosti. Nenutí váš organismus trávit těžká jídla během spánku, což přispívá k lepší kvalitě odpočinku. Navíc, kombinace bílkovin z ryb či luštěnin se zeleninou a zdravými tuky zajistí pocit sytosti až do rána, čímž eliminuje večerní chutě na nezdravé pochoutky. Takže v čem se liší středomořská dieta od jiných stravovacích plánů?
Na rozdíl od mnoha jiných diet, středomořská dieta je spíše životním stylem než krátkodobým řešením. Klade důraz na vyváženou stravu bohatou na živiny a antioxidanty. Základem je tedy olivový olej, ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, čerstvá zelenina a ovoce.
7 vyvážených receptů na večeři
Jaké dobroty si podle středomořské stravy můžete vychutnat? Podívejte se na 7 vyzkoušených receptů pro váš týdenní jídelní plán.
Salát Panzanella
Suroviny:
- 500 g zralých rajčat (omytých a nakrájených na plátky),
- 300g starého kváskového chleba (nakrájeného na kousky),
- 55 g tmavých oliv (nakrájených na plátky),
- ½ červené cibule (nakrájené na tenké plátky),
- hrst čerstvé bazalky,
- 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje,
- 1 polévková lžíce opláchnutých solených kaparů,
- 1 lžíce červeného vinného octa,
- mořská sůl,
- mletý černý pepř.²
Postup:
- V kuchyňském robotu rozmixujte většinu bazalky (několik lístků si odložte stranou na pozdější ozdobu) s olivovým olejem a kapary dohladka. Vznikne vám bylinkový kaparový olej.
- Polovinu připraveného bylinkového kaparového oleje přelijte do větší mísy. Přidejte nakrájený kváskový chléb a důkladně promíchejte, aby se kousky chleba olejem nasákly.
- Velkou salátovou mísu si připravte na rajčata. Některá rajčata nakrájejte na menší kousky a vložte do mísy. Zhruba polovinu zbylých celých rajčat rukou rozmačkejte přímo do mísy, aby pustila šťávu. Přidejte i semínka a šťávu, která z rajčat vytekla při krájení.
- K rajčatům v míse přidejte většinu nakrájených oliv a většinu nakrájené červené cibule (část si nechte na ozdobu). Zakápněte trochou extra panenského olivového oleje.
- Do mísy s rajčatovou směsí přidejte nasáklý kváskový chléb a ocet. Jemně promíchejte, aby se všechny kousky chleba obalily ve šťávě z rajčat a ostatních ingrediencí.
- Přendejte připravený salát na servírovací talíř nebo mísu. Navrch navrstvěte zbylé plátky rajčat, oliv a červené cibule.
- Salát pokapejte zbylým bylinkovým kaparovým olejem. Ozdobte odloženými lístky bazalky a zbylými olivami a červenou cibulí. Podle chuti ještě dosolte a dopepřete.
Salát Panzanella | Zdroj: istockphoto.com
Kuřecí špízy s grilovanou zeleninou
Suroviny:
- 500 g kuřecích prsou bez kůže,
- 1 malá cuketa,
- 1 červená paprika,
- 1 malá červená cibule,
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje,
- 3 lžíce červeného vinného octa,
- 2 lžičky medu,
- 4 stroužky česneku mletého,
- 1 lžíce sušeného oregana,
- 2 lžičky sušeného tymiánu nebo sušeného rozmarýnu,
- 1 čajová lžička soli,
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře,
- řepkový olej na grilování,
- 1 citron,
- nasekané čerstvé bylinky podle vašeho výběru,
- sýr feta.³
Postup:
- Kuřecí prsa nakrájejte na kousky o velikosti přibližně 2-3 cm (asi na sousto). Vložte je do většího uzavíratelného sáčku (zip sáčku), mělké misky nebo mísy.
- V samostatné misce nebo odměrce smíchejte metličkou extra panenský olivový olej, červený vinný ocet, med, prolisovaný nebo jemně nasekaný česnek, sušené oregano, sušený tymián (nebo rozmarýn), košer sůl a čerstvě mletý černý pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Připravenou marinádu nalijte na nakrájené kuřecí kousky. Promíchejte tak, aby se marináda rovnoměrně dostala na všechny kousky kuřete. Pokud používáte zip sáček, uzavřete ho a jemně promasírujte, aby se kuře obalilo. Vložte do chladničky a nechte marinovat minimálně 30 minut, ideálně 1 až 3 hodiny. (Nedoporučuje se marinovat déle než 3 hodiny, aby ocet nenarušil strukturu masa.)
- Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je alespoň na 20 minut do studené vody. Tím zabráníte jejich spálení na grilu.
- Následuje příprava zeleniny. Cuketu omyjte, odkrojte konce a nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně 1 cm. To samé udělejte s paprikou, jen nakrájejte kousky zhruba na 2—3 cm. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky, poté jednotlivé vrstvy rozdělte na větší kousky (přibližně 1 cm tlusté).
- Předehřejte gril na středně vysokou teplotu (přibližně 190°C). Grilovací rošty potřete trochou řepkového oleje pomocí mašlovačky nebo je ošetřete nepřilnavým sprejem na grilování, aby se špízy nepřichytávaly.
- Vyjměte marinované kuře. Před navlékáním na špejle z něj můžete lehce oklepat přebytečnou marinádu a střídavě navlékejte kousky kuřete, červené cibule, cukety a červené papriky.
- Položte připravené špízy na rozpálený gril. Grilujte je z každé strany přibližně 2—3 minuty, celkem asi 10—15 minut, dokud kuře není zcela propečené a při propíchnutí z něj nevytéká čirá šťáva.
- Hotové kuřecí špízy sundejte z grilu a přendejte na servírovací talíř. Ihned na ně vymačkejte šťávu z citronu, posypte nasekanými čerstvými bylinkami a rozdrobeným sýrem feta.
Kuřecí špízy s grilovanou zeleninou | Zdroj: wellplated.com
Těstovinový salát s domácím pestem
Suroviny:
Na pesto
- 50g čerstvé bazalky,
- 50g piniových oříšků (opražených),
- 2 stroužky česneku (nahrubo nasekané),
- 8 lžic extra panenského olivového oleje,
- 50g parmazánu nebo podobného vegetariánského tvrdého sýra (nastrouhaného).
Na těstovinový salát
- 175 g těstovin fusilli nebo farfalle,
- 150 g mini kuliček mozzarelly (nakrájené na poloviny),
- 150g zelených fazolek (nakrájených zhruba na 2 cm),
- 15 cherry rajčátek (rozpůlených),
- 8 rajčat v oleji (osušených a rozpůlených),
- hrst rukoly,
- kůra a šťáva ¼ citronu,
- sůl,
- mletý černý pepř.⁴
Postup:
- Pesto připravíte tak, že do kuchyňského robotu dáte bazalku, přidáte opražené piniové ořechy a česnek. Osolte a opepřete a šlehejte, dokud nebudou nahrubo nasekané.
- Přidejte 3 lžíce olivového oleje a znovu šlehejte, občas seškrábněte stěny gumovou stěrkou. Přidejte další 3 lžíce olivového oleje a znovu šlehejte, dokud není hmota téměř hladká.
- Směs vyškrábněte do mísy a vmíchejte do ní nastrouhaný parmazán. Podle chuti osolte a opepřete, přikryjte a dejte do lednice, dokud nebude potřeba.
- Těstoviny uvařte ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou podle návodu na obalu. Na poslední minutu vaření přidejte do pánve fazole. Těstoviny a fazole slijte v cedníku a osvěžte pod tekoucí studenou vodou, aby se proces vaření zastavil. Nechte je dobře okapat.
- Vyklopte okapané těstoviny a fazole do velké mísy. Přidejte cherry rajčátka a rajčata, polovinu pesta, zbylý olivový olej, citronovou kůru a šťávu a dobře promíchejte, aby se těstoviny obalily pestem.
- Do mísy s rukolou přidejte mozzarellu a jemně promíchejte. Ozdobte lístky bazalky a zbylými opraženými piniovými oříšky.
Těstovinový salát s domácím pestem | Zdroj: thekitchn.com
Středomořský salát s kuskusem, tuňákem a kapary
Suroviny:
- 240 ml kuřecího vývaru nebo vody,
- 200 g kuskusu,
- ¾ čajové lžičky soli,
- 2 konzervy po cca 140 g tuňáka baleného v oleji,
- 250 g cherry rajčat (rozpůlených),
- 75 g nakrájených feferonek,
- 10 g čerstvé petrželky (nasekané),
- 35 g kaparů,
- 1 citron,
- extra panenský olivový olej,
- sůl,
- mletý černý pepř.⁵
Postup:
- V malém hrnci přiveďte kuřecí vývar nebo vodu k varu na mírném ohni. Jakmile začne voda vřít, odstavte hrnec. Do horkého vývaru vsypte kuskus a přidejte ¾ čajové lžičky soli. Hrnec ihned přikryjte pokličkou a nechte stát 10 minut. Během této doby kuskus absorbuje tekutinu a změkne.
- Mezitím, co se připravuje kuskus, otevřete konzervy s tuňákem. Slijte veškerý olej z konzerv a tuňáka nechte okapat. Poté ho vložte do středně velké mísy. K tuňákovi přidejte rozpůlená cherry rajčata, nakrájené feferonky, nasekanou čerstvou petrželku a scezené kapary. Jemně promíchejte.
- Po uplynutí 10 minut sundejte pokličku z hrnce s kuskusem. Pomocí vidličky kuskus načechrejte, aby se oddělila zrníčka a nebyl slepený. Ochutnejte kuskus a podle potřeby ho lehce osolte a opepřete. Zakápněte trochou extra panenského olivového oleje a znovu promíchejte.
- Načechraný kuskus přidejte do mísy s tuňákovou směsí. Jemně promíchejte všechny ingredience, aby se kuskus rovnoměrně spojil s tuňákem a zeleninou.
Středomořský salát s kuskusem, tuňákem a kapary | Zdroj: cookswithoutborders.com
Vegetariánská musaka
Suroviny:
- 2 středně velké lilky (částečně oloupané a podélně nakrájené),
- 2 velké cukety (podélně nakrájené na plátky),
- 3 brambory (oloupané a podélně nakrájené na plátky),
- extra panenský olivový olej,
- sůl.
Na bešamel
- 950 ml plnotučného nebo polotučného mléka,
- 100 g hladké mouky,
- 80 ml extra panenského olivového oleje,
- 2 vejce,
- ½ čajové lžičky soli (nebo podle chuti),
- ¼ čajové lžičky mletého muškátového oříšku.
Na čočkovou omáčku
- 1 středně velká žlutá cibule (nakrájená nadrobno),
- 2 stroužky česneku (prolisované),
- 300 g uvařené čočky (cca 100 g neuvařené čočky),
- 1 plechovka (400 g) drcených rajčat,
- 120 ml zeleninového vývaru nebo vody,
- 1 čajová lžička sušeného oregana,
- ½ čajové lžičky mletého muškátového oříšku,
- špetka mleté skořice.⁶
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Plátky lilku rozložte v jedné vrstvě na velký plech vyložený papírovou utěrkou. Posypte je z obou stran hrubozrnnou solí. Nechte je takto stát 20-30 minut. Sůl vytáhne z lilku přebytečnou vodu a hořkost. Po uplynutí doby plátky lilku důkladně osušte papírovými utěrkami z obou stran.
- Následně nakrájejte na plátky brambory a cukety a rozložte je na další plech.
- Plátky lilku přendejte na tento plech k ostatní zelenině. Všechny plátky zeleniny potřete z obou stran extra panenským olivovým olejem a lehce osolte (pamatujte, že lilek už byl solený).
- Zeleninu pečte v předehřáté troubě 15—20 minut, nebo dokud zelenina nezměkne a lehce nezezlátne. Během pečení jednou obraťte.
- V mezičase si připravte bešamel. Ve větším hrnci zahřejte olivový olej na středním plamenu. Stáhněte hrnec z ohně a za stálého míchání metličkou postupně přisypávejte hladkou mouku. Míchejte, dokud nevznikne hladká světle žlutá jíška (trvá to asi 1—2 minuty). Pokud je jíška příliš hustá, můžete přidat ještě trochu olivového oleje.
- Postupně, za stálého intenzivního šlehání metličkou, přilévejte horké mléko. Začněte pomalu a postupně zrychlujte, abyste zabránili vzniku hrudek.
- Vraťte hrnec na mírný oheň a za občasného míchání vařte omáčku 5–7 minut, dokud nezhoustne a nezačne probublávat. Přidejte sůl a mletý muškátový oříšek.
- V malé misce rozšlehejte vejce. Odeberte asi naběračku horké bešamelové omáčky a za stálého šlehání ji pomalu přilévejte k rozšlehaným vejcím.
- Vaječnou směs pomalu za stálého míchání nebo šlehání vlijte zpět do hrnce se zbývající bešamelovou omáčkou. Vařte na mírném ohni další 1—2 minuty, dokud se omáčka lehce neprohřeje a ještě trochu nezhoustne. Nechť jen mírně probublá, nevařte prudce.
- Třetím krokem pro finální zapečení musaky je příprava čočkové omáčky. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte na mírném ohni 1 lžíci extra panenského olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji za občasného míchání 3—4 minuty, dokud nezměkne a nezesklovatí.
- Přidejte prolisovaný nebo nasekaný česnek a smažte další minutu. Vmíchejte uvařenou čočku, drcená rajčata a zeleninový vývar nebo vodu. Přidejte sůl (podle chuti), oregano, mletý muškátový oříšek a špetku mleté skořice. Přiveďte k mírnému varu a vařte za občasného míchání 15—20 minut, aby se chutě propojily a omáčka mírně zhoustla.
- Posledním krokem je sestavení musaky. Předehřejte troubu na 180 °C. Do zapékací mísy nalijte na dno tenkou vrstvu čočkové omáčky a rovnoměrně ji rozetřete. Na omáčku v jedné vrstvě naskládejte plátky brambor, poté vrstvu plátků cuket a nakonec vrstvu plátků lilku. Snažte se zeleninu mírně překrývat. Na vrstvu zeleniny rozetřete zbývající čočkovou omáčku. Nakonec musaku rovnoměrně pokryjte bešamelovou omáčkou. Hřbetem lžíce povrch uhlaďte.
- Pečte 45—60 minut nebo dokud povrch bešamelové omáčky nezezlátne. Po upečení vyjměte musaku z trouby a nechte ji alespoň 20 minut odstát před krájením a podáváním.
Vegetariánská musaka | Zdroj: bbc.co
Kuřecí Caprese
Suroviny:
- 500 g kuřecích prsou,
- 1 balení čerstvého sýra mozzarella (použijete 4 plátky),
- 1 rajče nakrájené na plátky,
- bazalkové pesto,
- 8 lístků čerstvé bazalky (4 ponechte celé a zbytek nakrájejte na proužky),
- extra panenský olivový olej,
- 2 lžíce balzamikového octa,
- sůl,
- černý pepř.⁷
Postup:
- Nakrájejte kuřecí prsa na 4 kousky. Kuřecí můžete také naklepat, aby bylo před vařením křehčí a zploštělejší.
- Osušte kuřecí maso a z obou stran jej osolte a opepřete.
- Rozehřejte pánev na vysokou teplotu. Dno pánve pokapejte asi 1 lžící extra panenského olivového oleje.
- Přidejte kuře a opékejte 3 až 5 minut z každé strany nebo dokud není hotové.
- V posledních několika minutách pečení potřete každý kousek kuřete trochou bazalkového pesta a přidejte na něj plátek mozzarelly.
- Odstavte z plotny a na každý kousek kuřete přidejte lístky čerstvé bazalky a plátky rajčat. Nakonec jej přelijte trochou balzamikového octa.
Kuřecí Caprese | Zdroj: istockphoto.com
Cizrnový salát
Suroviny:
- 400 g plechovky cizrny (scezené a propláchnuté),
- 4 zralá rajčata (nakrájená na kousky),
- 2 velké pečené papriky (nakrájené na kousky),
- 100 g špenátu,
- 160 g sýru feta,
- hrst čerstvé bazalky.
Na dresink
- 2 lžíce olivového oleje,
- 1 lžíce jablečného octa,
- ½ limetky, pouze šťáva.⁸
Postup:
- V malé misce vyšlehejte olivový olej, jablečný ocet a limetkovou šťávu.
- Ve velké míse smíchejte cizrnu, rajčata, pečené papriky a špenát. Posypte fetou a lístky bazalky.
- Salát přelijte zálivkou a jemně promíchejte.
Cizrnový salát | Zdroj: istockphoto.com
📖 Zjistěte, jaké další recepty jsou vhodné na snídani a na oběd podle středomořské diety.
Pravidelné zařazování středomořských jídel do vašeho jídelníčku může být dobrou investicí do vašeho zdraví. Proč? Je to strava plná antioxidantů, vlákniny a nenasycených mastných kyselin. Snižuje riziko civilizačních onemocnění, podporuje zdraví srdce a cév a dodává vám energii a vitalitu. A co víc? Středomořská kuchyně je oslavou chutí a společného stolování.
Podpořte své zdraví s Herbavia
Zdroje: